WE❤️GROENTE | JANNEKE VREUGDENHIL | UITGEVERIJ PODIUM

Of je groente lust?

Dit kersverse kookboek van Janneke Vreugdenhil is niet alleen bedoeld voor vegetariërs (gemarkeerd met een wit hartje) en vegans (aangeduid met een zwart hartje), maar voor iedereen die ook een groentegek wil worden. Ik verklap nu al dat het met dit boek niet moeilijk zal zijn om de “omslag” naar (meer) plantaardig eten te maken.

 

Verboden

Iedereen weet dat groenten gezond zijn, maar Janneke spreekt met ons af dat we dit G-woord niet verder zullen tegenkomen in haar boek. Waar ze wel de nadruk op legt is dat groente lekker is, mits je het goed weet te bereiden. En hiervoor geeft ze plenty tips en verrukkelijke recepten waarvan sommige super simpel en andere weer iets bewerkelijker zijn. Het eerste recept, met een twist op de bekende Italiaanse Salade Caprese, is Gekonfijte dragontomaatjes met burrata. Bingo, meteen een schot in de roos voor mij en ik kan me bijna niet voorstellen dat er iemand is die dit niet lust. Het klinkt niet alleen heerlijk, kijk maar naar de foto, het ziet er in al z’n eenvoud toch werkelijk zalig uit! Denk er een mandje krakend vers, warm stokbrood bij, zoals ze adviseert (en een goed glas wijn, mijn aanvulling), en je maaltijd is compleet.

 

No-nonsense

Haar aanpak is heerlijk no-nonsense, geen toeters of bellen die het onnodig ingewikkeld maken om diverse groenten lekker te bereiden. Pure gerechten met evenzo pure ingrediënten plus duidelijke receptuur, daar kun je als (thuis)chef mee uit de voeten. Derhalve is dit boek ideaal voor iedereen, ook carnivoren en flexitariërs, die meer groenten willen eten (naast vlees/vis).

 

Fotografie Annemarie Sabelis

 

Met een twist

Veel recepten zijn met een twist en/of knipoog afgeleid van bekende recepten en geplantificeerd, o.a.:

Carpaccio van venkel en parmezaan; Eenogige bouillabaisse; Pasta bijna Bolognese; Cottage Pie waar weer een restje van de ragù uit de ‘Pasta bijna Bolognese’ in kan worden verwerkt, twee soorten bloemkoolrijst, bloemkoolpizza, Mexicaanse recepten en ga zo maar door! De restverwerking van maaltijden is een mooie bijdrage aan de no-waste cultuur die zo gewenst is in het kader van duurzaamheid en het is nog eens vriendelijk voor de huishoudportemonnee.

Verrassend

Ik vind de recepten in WE❤️GROENTE verrassend fris en aantrekkelijk. Vergeet het beeld dat je misschien hebt van doorgekookte groente en stap onverschrokken naar de boekhandel om dit boek aan te schaffen. Blader er meteen door, wedden dat je zo wordt geïnspireerd dat je direct wilt doorlopen naar de groenteboer of (super)markt. Ik hoop dat ik je met deze review over Janneke’s mooie boek kan aanzetten om (meer) groente in je menu op te nemen en er ook echt van te genieten, want groente is gewoon heel erg lekker!

 

WE❤️GROENTE | Janneke Vreugdenhil | Podium | €27,50

FOLLOW ME