Gloeiend heet

Vega(n) is hot, en laat dit nou letterlijk het geval zijn bij BBQ-deskundigen Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek. In dit (inmiddels zesde) boek laten ze de veelzijdigheid zien van groen(ten) op de BBQ. Groen op Kolen  is het resultaat van hun “vurige” samenwerking, waarin ze naast skills, tips en trucs veel heerlijke BBQ-recepten, inclusief verrassende desserts, hebben opgenomen. Laat het vlees dus eens achterwege, want met eiwitrijke producten als seitan en tempeh kom je niks tekort.

 

Tuinfeestje

BBQ’en staat voor mij gelijk aan ‘eten in de buitenlucht’ en hoe leuk dat Fontaine uitgevers gevestigd is in een prachtig historisch pand, dat over een gezellige tuin met ruime tuinkamer beschikt. De setting was dus perfect voor de boeklaunch, met een kort formeel gebeuren van speech en het uitreiken van het eerste exemplaar aan Jan Willem van der Boom. Daarna ging de fik er in, want een lekkere drie gangenlunch, gebaseerd op de Vega(n) recepten uit Groen op kolen, stond op het menu.

 

Shyama Culinair

 

Taakverdeling

Jeroen heeft zich voor dit boek gebogen over antwoorden op veelvoorkomende vragen als ‘hoe, wat en waarom’ bij BBQ’en, terwijl Leo(nard) meer de inspirator en finetuner voor een mooi samengestelde maaltijd is. Deze taakverdeling van de heren komt in fijne harmonie tot uiting in Groen op kolen, waarbij ook mijn complimenten voor de mooie hardcover, die door de gestanste letters extra kleur en karakter heeft.

 

Verrassend

Gegrild fruit van de BBQ, daar hield mijn inspiratie voor een BBQ-dessert wel op. Anders is het nu nadat ik hun brownie met gepofte biet proefde, en al door het boek bladerend de recepten voor kokos-crème brûlée, pompoentaart, gebakken wafels en nog meer lekkers tegenkwam.

 

Shyama Culinair

 

Aanwinst

Groen op kolen is meer dan een receptenboek, de heren hebben flink wat info over hoe en waarmee en waarop te BBQ’en, naast de vele heerlijke groentecombinaties waarmee je een volwaardige (BBQ)maaltijd op de tuintafel tovert. Het doel van Jeroen en Leo met dit boek is om met een houtskoolbarbecue stoere, vegetarische gerechten te maken waar de omnivoren in je omgeving jaloers van worden. En tevens een aanzet voor niet-vegetariërs om ook lekker te koken voor mensen die je liefhebt. Het kan namelijk beter, en dat heb ik proefondervindelijk mogen ervaren door hun heerlijke lunch.

Fijne zomer en geniet van Groen op kolen.

 

Groen op kolen | Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek | Fontaine Uitgevers | 29,99 euro

FOLLOW ME