Jaarlijks Kookboek Event

Het stroomde gisteravond binnen no-time tjokvol in het hoofdstedelijke restaurant Baut. Gasten uit alle windstreken voegden zich bijeen voor de avond van het Gouden Kookboek. Deze werd alweer voor de derde maal georganiseerd door de Stichting CPNB en partners. ‘Wijndame’ Esmee Langereis babbelde de gezellige avond aan elkaar en CPNB directrice Eveline Aendekerk verwelkomde iedereen.

 

Hoera, Gefeliciteerd! Het Goud gaat naar…

De winnaar van het Gouden Kookboek 2019 is, zoals ik reeds voorspelde op diverse social mediakanalen, het prachtige Indische kookboek INDO ROCK van Vanja van der Leeden en haar man, culinair fotograaf Remko Kraaijeveld. Een emotioneel moment voor hen, evenals voor uitgeefster Miriam Brunsveld en haar team (Nijgh Cuisine/Nijgh&VanDitmar). Het Gouden kookboek is uitgevoerd in ‘goud op snee’. De lovende woorden van de jury: ‘IndoRock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en de tradities. De recepten van Vanja van der Leeden rocken zoals de titel al doet vermoeden, maar dat doet het beeld ook. Remko Kraaijeveld heeft een prachtig beeldverslag gemaakt: rauw en puur. Nergens opgepoetst maar eerlijk  Kortom een boek om van te houden met liefdevolle recepten om te delen’.

 

Gouden Kookboek 2019

 

Vakjury en auteurs

De vakjury bestaat uit Janny van der Heijden (culinair publiciste en voorzitter), Jonah Freud (de Kookboekhandel en Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver en culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredactrice Delicious). Ze waren, op Ronald Giphart na, allen aanwezig. Alle genomineerde auteurs waren uiteraard ook van de partij, evenals veel andere kookboekauteurs, o.a. Karin Luiten, Jacques Hermus, Nadia Zerouali, Merijn Tol, Marcus Polman, Susan Aretz enz. Ook zakenvrouw Rahma Elmouden was er om haar genomineerde vriendin Najat Kanaache te steunen. Culinair Icoon Claudia Roden sprak als eregast over de foodwereld. Liefhebbers kunnen haar volgende week tijdens het Foodiefestival uitgebreid horen spreken.

 

Gouden Kookboek 2019

 

De Shortlist van genomineerde kookboeken/auteurs:

Indo Rock stond samen met vier andere kookboeken op de shortlist. Hier de unanieme reactie van de vakjury op deze shortlist van Het Gouden Kookboek:

  • Bouillon – Jean Beddington (Karakter) ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kun je écht koken.’
  • Brits bakboek – Regula Ysewijn (Carrera Culinair) ‘Een must voor bakliefhebbers, geschreven door het Belgische jurylid van The Bake Off.’
  • Eten met nijntje – Samuel Levie (Mercis) ‘5 verhalen en 40 recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kun je niet vroeg genoeg beginnen!
  • Indorock – Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine) ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.
  • Najat – Najat Kaanache (Luitingh-Sijthoff) ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al 2 jaar op rij de prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.

Deze feestelijke avond was meteen ook de aftrap voor de Kookboekenweek van 8 t/m 17 november. Bij boekhandel Scheltema in Amsterdams kun je zaterdag 9 nov. a.s. genieten van een grote, gratis toegangbare, Foodmarket. De dag erna, zo. 10 nov. heeft boekhandel Paagman in Den Haag een soortgelijke foodmarket, met eveneens gratis toegang. Mooie gelegenheden om diverse kookboekauteurs in real life te ontmoeten en je kookboek(en) te laten signeren. En uiteraard is er enorm veel lekkers, geheel gratis, te proeven. Kijk ook op de site van je plaatselijke boekhandel voor eventuele evenementen/acties. Geniet van de mooie en gezellige Kookboekenweek 2019.

 

Gouden Kookboek 2019

 

Met dank aan Stichting CPNB voor de uitnodiging!

 

FOLLOW ME