FINALE FOODPITCH 2019 DE KWEKER AMSTERDAM

 

De Kweker FCA

Ik maakte vorige maand tijdens een gezellige kookboekpresentatie kennis met Jaap Sloof, Culinair Adviseur bij De Kweker Levensmiddelen BV. Hij vertelde daar over de op handen zijnde finale van de Amsterdam Food Pitch 2019. Het leek me bijzonder leuk om zo’n pitch bij te wonen, en zo geschiedde het afgelopen vrijdag 14 juni.

 

 

Aanbod

In deze verkiezing gaat het om het lekkerste, het meest duurzame en het meest innovatieve product van 2019, waaraan in de voorronde maar liefst 77 kandidaten meededen. Jaap vertelde dat er opvallend veel sambals en chutneys aan bod kwamen, en aangezien de schappen er inmiddels vol mee staan, waren ze niet innovatief of indrukwekkend genoeg. Hij vindt ‘vegan’ en ‘glutenvrije producten’ de meest opvallende trend, gezien het aanbod dit jaar.

 

 

Pitchen en aftellen

De twaalf finalisten pitchten vrijdag 14 juni jl. hun product tijdens 30 zenuwslopend wegtikkende seconden:

  • Montgomery’s vegan ice cream door Taco Bos
  • Hertengehaktballen door Thomas van Meel
  • Gebbetje, het eerste echte Amsterdamse snoepje (een tegenpool van het Haagse Hopje) door Lars Meekel
  • Amsterdam Tinto (wijncocktail) door Wiebe van de Ende
  • Boeren van Amstel (Romige melk) door Cees Hogenhout
  • Tartaat (basismengsel voor steak tartaar) door Catho Goossens
  • Macao Beans (in de schil gepofte en gekarameliseerde cacaobonen) door Malou Dronkers
  • Heet op de tong ‘Hot Ginger’ van Freddie Vialle
  • True Food Flavours (poeders van verse groenten en fruit) / Dave Hurkmans
  • Plant Bases Cheese (Vegan kaas) / Brad Vanstone
  • Choonk (gegrilde oesterzwamvoetjes, #nowaste) / Doreen Westphal
  • Matties (snoep zonder troep in 4 smaken) / Elze Schaap

 

 

De juryleden

In de jury zaten Tjitze van der Dam, Karin Richter (ook bekend als Mevrouw Hamersma), Marjan Ippel, Nancy van Batenburg, Gert Blaauw en Henk Marsee, Senior Buyer van de Bijenkorf. Zij proefden, net als alle aanwezige gasten, uiteraard ook elk gerechtje/hapje/drankje alvorens zich te beraden over de uitslag. Dit duurde overigens niet lang, al na een kwartier kwamen ze met de verlossende uitslag.

 

 

Winnaars en prijzen

  • True Food Flavours van Dave Hurkmans is de winnaar van het Lekkerste Product 2019; €1.500,- + intro op de Horecava 2020 plus verkoop in de schappen van De Kweker.
  • Publieksprijs: Plantbased Cheese (vegan) van Brad Vanstone; €500 + cursus bij de Kitchen Republic Academy (KRA)
  • Duurzaamheidsprijs: Choonk, de #nowaste geredde oesterzwamvoetjes van Doreen Westphal; €500 + cursus KRA
  • Retailprijs: Gebbetje, het eerste echte Amsterdamse snoepje van Lars van Meekel; €500 + cursus KRA én verkoop in de Bijenkorf.

 

 

Ik houd deze winnaars in de gaten, want ik ben reuze benieuwd naar hoe hun product de weg naar de consument zal vinden. Ik kijk terug op een leuke ervaring met gedreven mensen. Stiekem hoopte ik dat Matties, snoep zonder troep van Elze Schaap ook zou winnen, want ik vind dat een geweldig lekker snoepje dat ik graag in de winkels zou zien. Maar tja, ik zat niet in de jury. Mijn dank aan Jaap Sloof en De Kweker voor deze gezellige middag! Wellicht tot volgend jaar.

 

FOLLOW ME