Ik mocht onlangs een zelf samen te stellen vispakket bestellen bij Fish Tales. Mede oprichter Bart van Olphen heeft een all-in-one viswinkel gelanceerd waar de lekkerste duurzame vis – mét een verhaal – online te koop is. De vis van Fish Tales is duurzaam (MSC, ASC of code groen op de VISwijzer) en volledig traceerbaar via een QR CODE. Op de site las ik dat de vis afkomstig is van visserijgemeenschappen waarvoor Bart de hele wereld over reist voor zijn boeken en YouTube video’s. Door vis van Fish Tales te kopen steun je deze verantwoorde, kleinschalige visserijen over de hele wereld. Overigens staat het MSC keurmerk voor Gecertificeerd Duurzame Visserij en ASC voor Verantwoorde Kweek.

 

De bestelling en ontvangst zijn me super goed bevallen. Mijn vispakket werd na enkele dagen goed gekoeld thuisbezorgd. Doordat de verse vis vacuüm wordt verpakt, is het thuis prima in te vriezen. Zo kun je altijd een voorraad verantwoorde vis voor het grijpen hebben liggen. Op een bijgeleverde kaart staat precies hoe je de verse vis invriest en ontdooit. Online is er ruim keuze uit schaal- en schelpdieren, gefileerde en hele vissen, gerookte vis en uiteraard ook vis in blik.

 

Fish Tales Culinair

 

Ik koos voor gefileerde vis, lekker makkelijk weg te happen na bereiding. In mijn bestelde pakket zat een Noorse Zalmzijde met vel (meer dan een kilo), een stuk Zalmfilet met vel, twee pakjes gerookte wilde Sockeye Zalm en een flinke Kabeljauwhaas met vel.  Ik heb rekening gehouden met de smaakvoorkeuren van mijn huisgenoten, dus vandaar de wat gangbare vissoorten, én bovenal zonder graatjes!

 

‘Toevallig’ schreef ik vorige week  een review over het kookboek Bijzonder Simpel van de Amerikaanse Alison Roman. Daarin staan ook lekkere recepten met vis, waaronder één voor Zalmfilet met vel. Perfect voor de kilo Zalmzijde van Fish Tales. Ik heb haar recept als inspiratie gebruikt voor mijn gerecht, dat ik afgelopen weekend maakte. De Zalm van Fish Tales bleef bijzonder mals, wat getuigt van topkwaliteit. Absoluut voor herhaling vatbaar om te bestellen. Mijn resultaat zie je hieronder op de foto, en indien je mijn review nog wilt lezen kan dat via de link onderaan dit bericht. Alison Roman serveert er graag komkommer met kurkuma-knoflookolie, zalmeitjes en gekookte rijst bij.

 

Ik serveerde er ook gekookte rijst bij, maar i.p.v. de komkommer en zalmeitjes maakte ik mijn ‘geblakerde’ gegrilde sperzieboontjes. Verder heb ik de aangeklede sojasaus/-dressing nogal rijkelijk, in tegenstelling tot Alison Roman, over de zalm gedrizzeld. De saus trok helemaal in de zalm, en het gaf een smaakbom van jewelste. Wij vonden dit zo ontzettend lekker, dat ik het officiële recept, met toestemming van de uitgeverij, graag met jullie deel.

 

Fish Tales Culinair

 

RECEPT

Zalm met soja en citroenfrisse stengeluitjes

Auteur: Alison Roman – Bijzonder Simpel

Voor 4 tot 8 personen

 

Ingrediënten

2 bosjes stengeluitjes, witte en groene delen, schoongemaakt

1 kilo zalmfilet met vel

60 ml (1/4 cup) plus 3 el olijfolie

Koosjer zout en versgemalen zwarte peper 

60 ml (1/4 cup) sojasaus (met minder zout) Ik heb die van Kikkoman gebruikt.

1 el fijngeraspte citroen- of limoenschil (van circa 2 citroenen of 4 limoenen)

2 el vers sinaasappelsap

Chilivlokken

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Snijd 4 van de stengeluitjes in dunne plakjes en doe ze in een kom. Zet even weg.

Leg de zalm met het vel (de huid) naar beneden in een grote ovenschaal en besprenkel hem met 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi de zalm met zout en heel veel peper. Schuif de schaal in de oven en gril de zalm 10 tot 20 minuten, tot het midden begint te veranderen van dieporanje in zalmachtig roze, maar de zalm nog wel medium rare is. (Ik bakte het iets langer tot net gaar).

Verhit intussen 1 eetlepel van de olijfolie in een gietijzeren pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de rest van de stengeluitjes toe en strooi er zout en peper over. Bak de uitjes 4 tot 6 minuten (hussel af en toe).

Schep de uitjes op een snijplank en hak ze grof. Doe ze bij de rauwe stengeluitjes in de kom en voeg de sojasaus, de citroenschil en het citroensap, het sinaasappelsap en de overgebleven 60 ml olijfolie toe. Breng het mengsel (saus/dressing) op smaak met zout, peper en chilivlokken.

Leg de zalm met een grote spatel op een grote schaal (laat vel dat aan de bodem van de schaal blijft zitten in de schaal). Verdeel er een beetje van het stengeluimengsel over en serveer de rest er apart bij.

Klik hier voor mijn review Bijzonder Simpel – Alison Roman (Spectrum)

 

Kijk voor nog meer lekkere recepten op de website van Fishtales: https://www.fish-tales.com/nl/koken-met-vis/recepten/

Bestellen in de online winkel gaat via deze link: https://www.fish-tales.com

 

COME ABOARD & GET HOOKED!

FISH TALES BV
Nieuwpoortkade 2A
1055 RX AMSTERDAM

 

FOLLOW ME