Fine dining all’Italiana – Ristorante Mario – Shyama Culinair

Maandag 23 mei was het een gezellige drukte bij Ristorante Mario di Neck. In Neck dus, een plaatsje in het Noord Hollandse Wijdewormer. Frank en ik waren er op uitnodiging van de Italian Chamber of Commerce, oftewel de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland. Deze bijeenkomst, met masterclasses van 4 gastchefs en aansluitend proeverijen en een uitgebreide late lunch of vroeg diner (is maar hoe je het bekijkt), was onderdeel van het True Italian Taste project.

 

Fine dining all'Italiana

 

Ristorante Mario

 

Ristorante Mario is een prachtig sfeervol restaurant dat al 55 jaar bestaat. In 2017 vierden ze hun 50 jarig bestaan en dat zie je overal in het restaurant terug.

 

Fine dining all'Italiana

 

Er is ook een belendend pand waar kookworkshops worden gegeven, zo ook deze dag.

 

Fine dining all'Italiana

 

Onder leiding van de 4 gastchefs uit de Italiaanse keuken werd er gekookt en gebakken dat het een lieve lust was. Frank maakte foto’s van het hele gebeuren, en ik keek zoveel mogelijk alle kook- en bakkunstjes af.

 

 

Dat Italianen trots zijn op hun keuken en de originele/authentieke Italiaanse producten is fantastisch om te zien. Met passie en trots gaven ze uitleg en tips. Pasta maken met 00-meel zal ik niet snel meer doen, nadat ik het resultaat met Semolina (van het merk Secco) heb gezien, gevoeld en geproefd. Zie de foto impressie van de masterclass met de chefs en deelnemers.

 

Fine dining all'Italiana

 

Inmiddels was het al ver na lunchtijd toen we (inmiddels met een knorrende maag die reageerde op onze Hollandse etenstijd) begonnen met een olijfolieproeverij. Zoals we al aangaven ging het hier om de authentieke producten uit Italië. We proefden olijfolie uit Le Marche, Sicilië en Calabrië. Ook die mooie producten zijn onderhevig aan namaak, een terechte doorn in het oog van producenten die met hart en ziel hun mooie producten maken. Let dus bij kopen op het keurmerk DOP: Denominazione d’Origine Protetta (DOP is de benaming voor een typisch Italiaans prodotto agroalimentare, voedingsmiddel, van kwaliteit. Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie.)

 

Fine dining all'Italiana

 

Daarna een proeverij van Parmigiano Reggiano in verschillende rijpingen: 24, 36, 48, 72 en 120 maanden. Dit was (mits je van kaas houdt) echt een streling voor de tong. Hoe ouder de kaas, hoe meer knisperend lekkere zoutkristallen. Het schijnt dat de oudste, die van 120 maanden, erg moeilijk te krijgen is. Het was dus een bijzondere ervaring om deze te mogen proeven, dankzij chef Pasquale Carfora van Restaurant Aroma in Vaassen (NL).

 

Ristorante Mario - Shyama Culinair

 

Hij verzorgde ook de eerste gang van de maaltijd, waarin rijping en verschillende texturen parmezaan verwerkt zaten. Een demi souffle, sauce, foam en air. Tja, we konden ons nog net inhouden om onze bordjes niet ordinair af te likken …

 

Regiano

 

Aansluitend de Tortelli con coniglio, Crema di pecorino, Fave e guanciale bereid onder leiding van chef Monique Posset (restaurant Schatull in Vaals). Het is geïnspireerd op een boerengerecht uit Sicilië, met een vulling van konijn voor de Tortelli (van harde tarwe, de semolina die ik al eerder noemde).

 

Ristorante Mario - Shyama Culinair

 

Het gerecht Quaglia alla Mario, van Mario Elvea Uva (van Restaurant Mario zelf) is onze favoriet! Kwartelfilets en kwartelboutjes, kipgehakt en eendenlever in een heerlijke harmonie met groenten en verse kruiden, porcini (eekhoorntjesbrood) omwikkeld met pasta. Echt een aanrader, we gaan hiervoor graag terug naar Mario!

 

Italiaans

 

La vita e dolce bij de Italianen, dus sloten we de copieuze maaltijd af met een heerlijke Il Baba van chef Salvatore Randazzo (Il Gattopardo, Rotterdam). Ik denk dat je over dit dessert niet moet praten, maar stil moet proeven en genieten. Hemels!

 

Baba

 

Zeer vermeldenswaardig is de rol van Dario Troc, wijnkenner en tevens partner van de al eerder genoemde chef Monique Posset (restaurant Schatull). Iedere gang werd begeleid door passende wijnen. Een perfecte aanvulling bij de smakelijke gerechten.

We kregen allen nog een lekkere foodybag mee naar huis, met producten van Belotti Conserve.

 

Foodybag

 

Het was een fantastische dag in Neck, mede door de warme gastvrijheid van de brigade van Restaurant Mario, de fijne kennismaking met Nicoletta Brondi, de geduldige uitleg van de gast chefs en verder iedereen die we spraken.

 

Koken

 

Grazie Mille, Italian Chamber of Commerce voor deze fijne, gezellige en bovenal smakelijke ervaring!

 

Arrivederci Restaurant Mario!

 

 

Fine dining all’Italiana – Ristorante Mario