Turkish Cuisine Week – Restaurant Levant. 

We kijken terug op een fijn diner bij het Turkse toprestaurant Levant in Amsterdam, op uitnodiging van het Turks Verkeersbureau dat in Den Haag gezeteld is. Deze bijeenkomst was ter ere van de afsluiting van de Turkish Cuisine Week, die niet alleen in Turkije, maar ook in andere landen plaatsvond. Dat dit concept ons nog onbekend was is niet vreemd, want het werd dit jaar voor het eerst gehouden (van 21 tot 27 mei 2022). Het doel hiervan is om de rijke diversiteit aan gerechten uit de Turkse keuken, met al haar authentieke kwaliteiten, breed onder de aandacht te brengen. Turks eten is meer dan de bij ons bekende streetfood Döner Kebab en de Turkse pizza Lahmacun (wat overigens ook lekker is). 

 

De uitleg op de site van restaurant Levant hielp ons verder: ‘De Levant is van oudsher de aanduiding voor het oostelijk deel van de Middellandse Zee: ‘…waar de zon opkomt’. De oorsprong van het woord ligt in het Franse begrip ‘se lever’, dat ‘opstaan’ betekent. De Europeanen, die zich in dit uitgestrekte gebied (o.a. Libanon, Syrië en Turkije) vestigden, werden Levantijnen genoemd. Het cosmopolitische Istanbul kende een grote Levantijnse gemeenschap. Deze oefende een grote invloed uit op de cultuur in deze stad: op de architectuur, op het toneel en de muziek, en niet in de laatste plaats, op de gastronomie en het sociale leven.

 

 

Wij maakten die middag kennis met zowel de gastronomie als de sociale aspecten. We werden ondergedompeld in warme gastvrijheid, een gevoel alsof we deel uitmaakten van een vriendengroep. De sfeer was buitengewoon fijn en ongedwongen. We spraken de medewerkers van het Turks Verkeersbureau en ook special guest Chef Wilco van Herpen. 

 

Turkish Cuisine Week - Restaurant Levant

 

Deze van oorsprong Nederlandse chef is beroemd in Turkije en was daar ook regelmatig op de televisie te zien. Hij spreekt vloeiend Turks, en we konden het niet nalaten ook enkele woordjes Turks te laten horen die we via Netflix hadden opgepikt. Het werd charmant gewaardeerd, dus dat hebben we in the pocket. De verhalen van Wilco bij elk gerecht, en over Turkije en het bruisende leven daar kunnen zo in een boek worden gebundeld. Misschien gebeurt dat ook, zei hij lachend.  We kregen uiteraard ook uitleg over de Meze (spreek uit Meh-Zeh), die een gebruikelijk onderdeel is van een uitgebreide Turkse maaltijd, zowel als lunch of als starter bij het diner. 

 

Turkish Cuisine Week - Restaurant Levant

 

Daarna een hoofdgerecht, met keuze uit vlees, vis of vegetarisch. De hele middag werden overigens lekkere wijnen, fris wit en sappig rood, geserveerd. Tussendoor een klein warm hapje, Börek, comfort food waar je van kan blijven eten. Ik heb al eens eerder Börek gegeten, maar niet zo verrukkelijk als deze. De chef van restaurant Levant maakt ze vers volgens eigen recept. Als we dat recept nou eens kunnen ontfutselen … Daarna het dessert, met een trio aan zoetigheden: Baklava met pistache nootjes, een bolletje pistache ijs en Kazandibi, een Turkse pudding die werkelijk vreselijk lekker is. 

 

 

En toen was er koffie, Turkse koffie welteverstaan, totaal anders dan ons Nederlandse bakkie. Er blijft in het kopje, dat je absoluut niet helemaal leeg moet drinken, een dikke koffiedrab over. Het kopje drab wordt in een snelle handomdraai omgekeerd op het schoteltje. Hiermee krijgt koffiedik kijken een letterlijke betekenis, en we hebben bijzonder plezierig en ook best hilarisch elkaars koffiedrab bekeken en besproken. Een leuke sociale gebeurtenis die net als het eten op een prettige manier verbindt. 

 

Turkish Cuisine Week - Restaurant Levant

 

In het restaurant hangen mooie zwart-wit foto’s die een mooie blik bieden op de geschiedenis van Turkije. Zo hangen er foto’s van zalen met dansende mensen, heren strak in het pak en dames in prachtige jurken, gelijk aan de Amerikaanse scene uit de jaren vijftig. Bij navraag bleken de foto’s genomen in de jaren veertig, in Istanbul. Dit tijdsbeeld laat zien dat Turkije in die tijd al net zo modern was als Europa en Amerika. 

 

Turkish Cuisine Week - Restaurant Levant

 

Bij vertrek kregen we nog een exemplaar van het Engelstalige kookboek Turkish Cuisine uitgereikt. Dit boek van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme staat vol prachtige en tijdloze Turkse gerechten, waarin ook invloeden uit de Levant. Met aandacht voor verspillingsvrij koken, veel vegetarisch en veganistisch en heel gebruiksvriendelijk door duidelijke icoontjes.  Bij elk gerecht een verhaal over de oorsprong, wat het meteen in perspectief plaatst. 

 

 

Het diner waar we van genoten en de gerechten uit de mooie kookboek zijn een topje van de enorm diverse Turkse keuken.  Derhalve is dit boek een culinaire inspiratie en een naslagwerk ineen, dat een mooie indruk over de rijke Turkish Cuisine biedt. Een aanrader om aan te schaffen. Ondanks onze volle buikjes deden de medewerkers van het Turkse Verkeersbureau ons terstond watertanden door foto’s van hun uitgebreid Turkse ontbijtritueel. Wat daar allemaal op tafel komt … daarbij valt ons Nederlandse boterhammetje of beschuitje compleet in het niet. De Turkse keuken is een wereldkeuken die inmiddels ook de aandacht van Michelin heeft. In september verschijnt zelfs de eerste Michelin Istanbul gids, waar we vast nog meer over zullen horen. We zijn nu al benieuw ernaar.

 

Met dank aan het Turks Verkeersbureau en Restaurant Levant. 

Shyama & Frank

https://turkishcuisineweek.com

Zie https://goturkiye.com voor meer informatie over de Turkse keuken en recepten.

Restaurant Levant

Weteringschans 93

Amsterdam (020 622 5184)