TONG TONG FAIR (TTF) | MALIEVELD – DEN HAAG | SMITH COMMUNICATIE

 

Hallo Allemaal

Vrijdag 24 mei jl. was ik samen met een groep Bloggers uit de culinaire wereld bij de inmiddels 61e TONG TONG FAIR (hier verder afgekort tot TTF) op het Malieveld in Den Haag.

We werden gastvrij ontvangen door Madelon en Tess van het PR bureau, waarna we door historicus Florentine Koning werden bijgepraat over de Tong Tong Fair (vanaf 1959 bekend als Pasar Malam Tong Tong en na 1976 als Pasar Malam Besar) en het middagprogramma van 14.00 tot 16.00 uur.

 

 

Naslagwerk

Florentine schreef tien jaar geleden het mooie boek De Pasar Malam van Tong Tong – Een Indische Onderneming, waarin ze aan de hand van persoonlijke correspondenties de eerste jaren ervan heeft gereconstrueerd. Ze heeft  zich ook gebogen over de cliché’s en  hoe de organisatoren zich hieraan ontworstelden. Een mooi en bijzonder informatief naslagwerk dat we na afloop meekregen, dank!

 

Eeuwenoud drankje

Terwijl Florentine vertelde werden we gastvrij onthaald op een beker Bir Pletok. Deze koele gekruide dorstlesser was wel even wennen voor mij (een ferme mix van gember, kruidnagel plus andere exotische specerijen). Albert Kokosky Deforchaux van de Rotterdamse warung Ap Halen herontdekte dit eeuwenoude Indische drankje, maar kon niet aan het originele recept ervan komen. Derhalve was het zoeken naar een eigen recept met de juiste balans voor dit drankje, en deze taak nam zijn partner Marjolein Kelderman op zich. Zij vertelde geanimeerd op de TTF dat dit overigens na flink experimenteren pas lukte. Het drankje is zo populair in Nederland dat liefhebbers er speciaal voor naar Rotterdam gaan!

Foodtour

Zonder het te zien wist ik direct dat we bij een kraam met Durian kwamen, want de lucht van bederf drong al van verre in mijn neus. Er is vast begrip voor dat ik me er niet toe kon zetten om het te proeven, het was aan het begin van de gezellige middag en ik voorzag een aanval van misselijkheid … Waar ik wel warm voor liep was de frisfruitige koffie van Tanamera, lekker licht en dus perfect voor hele warme dagen. Bij de stand met kookspullen kreeg ik een licht versnelde hartslag, hebben …!

 

 

Pinda …

Pindokaas (een leuke samentrekking en woordspeling van Pinda en Indo) was verrassend in drie smaken:l naturel, bestaande uit 100% gemalen pinda’s; pedas,  met hitteniveau van een peper én pedis met het hitteniveau van maar liefst drie pepers. Mierzoete Tjendol bleek een uitkomst voor de aanslag op mijn smaakpapillen. We proefden ook Roedjak, een lekkere mix van stukjes vers fruit met een zoetzure licht pikante saus, heerlijk!

 

Hot or Not

De kraam met sambals is beslist indrukwekkend, maar liefst 47 soorten, variërend van bijzonder mild tot vurig heet. Ik heb het bij horen zeggen gelaten, ik geloof het allemaal wel (ik wilde natuurlijk geen herhaling, mijn arme tong …). De laatste proeverij was echt mijn favoriet. We aten heerlijke saté kambing (geitenvlees) met ketjapsaus en een vegan variant die zelfs de grootste vleeseters nog op het verkeerde been kan zetten door de malse structuur die aan kippendijfilet doet denken. Lekker met smakelijke satésaus, kroepoek en kleefrijst. Complimenten aan De Bamboehut!

 

 

Ontmoetingsplek

De TTF is een mooie gelegenheid voor veel Indische- en Indonesische Nederlanders om elkaar te ontmoeten en het thuisgevoel te ervaren door samen te genieten van de cultuur en het lekkere eten/drinken. Ik las in het boek van Florentine dat de oudere generatie hoopt om op deze manier de rijkdom van de Indische- en Indonesische cultuur (er is dus wel degelijk verschil) over te dragen op de jongere generatie.

Koop je dag- of avondkaartje(s), dompel je onder in Oosterse sferen vol optredens, dans, muziek, kookshows en veel meer. De Tong Tong Fair duurt nog tot en met 2 juni a.s. Heel veel plezier en Selamat makan!

 

FOLLOW ME