Eva Posthuma de Boer

Of ik in eten denk, vroeg iemand mij ooit…… Toch besefte ik door de vraag dat het bij mij vrij specifiek is, en ik niet als eerste een gerecht voor me zie, maar een ingrediënt“. Logisch dus dat Eva Posthuma de Boer  in haar nieuwe kookboek Eva’s Keukenkast ingrediënten als uitgangspunt heeft genomen.  Haar focus ligt op verspillingsvrij koken vanuit het 80/20 principe: tachtig procent plantaardig- en twintig procent dierlijk voedsel.

 

3 recepten per ingrediënt

In Eva’s Keukenkast staat een keur aan lekkere, goed maakbare recepten, gebaseerd op 55 ingrediënten. Bij ieder ingrediënt heeft ze maar liefst drie recepten . Verder is het boek handig onderverdeeld in hoofdstukken: Groenten, Fruit, Vlees en Gevogelte, Vis, Zuivel en Ei, Noten en Peulvruchten, Graan en als hekkensluiter Sfeer- en Smaakmakers, waaronder ook lekkere chocoladerecepten zoals Chocoladesalami. Dit alles is snel en makkelijk op te zoeken via het alfabetische register, waar ook een lijstje met de soorten gerechten handig verwijzen naar de juiste pagina’s.

 

Culinair wereldreisje

Eva’s Keukenkast is door de enorme verscheidenheid een kleine afspiegeling van de wereld. Je reist via haar Keukenkast naar gerechten als Hollandse zuurkool en andere uit verre oorden. Vega Roti uit India; Miso uit Japan; Meatless Bourgignon, Franse uientaart, een Stokje Merguez en nog meer heerlijks uit La douce France, haar tweede thuisland en meer … In dit boek ga je kort gezegd culinair de wereld rond, onderwijl zuinig omgaand met de aarde en je portemonnee. Een win-win om blij van te worden 🙂

 

Eva's Boekenkast

 

Smulfestijn

Absoluut ook vermeldenswaardig is haar heerlijke schrijfstijl, die haar anekdotes zeer levendig doen overkomen.  Ik zag Eva en haar man vorige week in een tv-programma met Art Rooijakkers en voelde de losse plagerige sfeer die ook in het boek doorsijpelt. Een leuk voorbeeld uit vele is die van het ‘bonenmens’, zoals haar man Frank (o.a. bekend van de Jumbo reclame) haar noemt … en over zijn heerlijke en letterlijk verleidelijke Thaise viskoekjes, terwijl de keuken onder zijn handen transformeert in een slagveld https://lekarna-slovenija.com/. Ik heb smakelijk gelachen om haar verhalen, en tegelijk ook wat geleerd door de wetenswaardigheden over de herkomst en het gebruik van ingrediënten. Kortom, ik vind Eva’s Keukenkast een kleurrijk smulfestijn door de mooie mix van receptuur, wetenswaardigheden èn kostelijke anekdotes!

 

Eva’s Keukenkast – Eva Posthuma de Boer | Uitgeverij Nijgh Cuisine | Hardcover, 290 blz., met kleurenfoto’s | € 29,99

 

FOLLOW ME