Lunch bij Ronald Giphart & Mascha Lammes

Op een uitnodiging om te lunchen bij schrijversechtpaar Ronald Giphart en Mascha Lammes zeg ik geen nee. Dit duo fêteerde een groep foodinfluencers, waaronder ook de bekende Jacques Hermus, op een geweldige culinaire middag bij hen thuis. We genoten van gerechten die staan opgenomen in hun nieuwste kook-/verhalenboek De Wereld Thuis. Door hun jarenlange buitenlandse reizen, en ook bezoekjes aan events en exotische winkels in ons land, deden ze flink wat smakelijke indrukken op. Deze hebben ze vertaald naar maakbare recepten die Mascha voor dit boek allemaal kookte, met Ronald en hun drie kinderen als gewillig testpanel. Saskia Lelieveld heeft van al dit lekkers prachtige foto’s gemaakt, evenals van dit lieve, humorvolle echtpaar dat in een geweldige harmonie samenwerkt. Wie ook niet vergeten mag worden is Suzan Schapendonk  Ze verzorgde niet alleen alle illustraties in dit boek, ze fungeerde tijdens de lunch spontaan als charmante serveerster.

 

5 gangen inclusief natuurwijnen

Het was genieten aan hun gezellige lange tafel in hun Utrechtse keuken. The proof is in the pudding, en wat mij betreft geslaagd! Na een hartverwarmende Tom kha kung kregen we een spicy Carne quisada, romige Butter chicken curry met vers naanbrood ,malse en sappige Popcornfalafel* met labneh/salade en tot slot, al puffend door een goedgevulde buik,  een royaal stuk Baklava met pistachenootjes! Ik vond het ‘Vurrukkulluk’, doch redelijk pittig. Gelukkig kun je als thuischef zelf bepalen hoe heet je het wil, dus no problem. Ronald schonk bij iedere gang een natuurwijn. waarbij enorme hilariteit om de ‘stalwijn’ die erger rook dan het smaakte. Dit was overigens mijn eerste kennismaking met natuurwijnen, die volgens Ronald troebel zijn doordat ze puur, dus ongefilterd zijn en geen sulfiet bevatten.

Jacky et pascal preys – Les pillotières, 2017, wit

Julien meyer – Nature, 2018, wit

Domaine de rapatel – Vdp du gard, 2012, rood

Domaine les sablonnettes – Le p’tit blanc, 2018, wit

Bodega vinessens – Blanco tragolargo, 2018, wit

Antonio camillo – Bianco litro tutti i giorni, 2018, wit

(Tip voor liefhebbers: al deze wijnen zijn te koop bij Vleck te Utrecht)

 

Shyama Culinair

 

De wereld is onze oester

Met deze metafoor bedoelde Shakespeare dat je moet weten waar het aangename zich verborgen houdt en hoe je genot kunt vinden. Mascha en Ronald overwonnen derhalve hun gemakzucht, angst en vooroordelen en reisden zoals ik al eerder vermeldde naar alle windstreken. In 5 overzichtelijke hoofdstukken nemen ze je mee naar toko’s en (super)markten; keukentafel en onderweg; herinneringen en avonturen; road trips en home away from home en aansluitend hun lekkere topgerechten. Maak o.a. sperciebonen zoals chef Rik van restaurant Madeleine (Utrecht) in Tel Aviv at; lekkere Laksa met kip die ze afkeken van tv-chef Annabel Langbein en Po’h boy, hun variant op een sandwich met gefrituurde garnalen die ze in Key West aten in de stamkroeg van niemand minder dan de wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway. Zo hebben ze bij elk gerecht een leuk verhaal en anekdotes, die echt veel schwung geven aan dit boek. De Wereld Thuis is een vette aanrader, die ik nu al reken tot één van mijn favoriete kookboeken. Ik houd van deze brede, toegankelijke laagdrempeligheid in de keuken, wars van poepchique poeha vol toeters en bellen. Nee, geef mij maar meer van zulke boeken. Leuk vooruitzicht is het nieuws dat Mascha meer van zulke kookboeken gaat schrijven. Voor zover duidelijk wel solo, want Ronald legt zich toe op het schrijven van een nieuwe roman.

 

Shyama Culinair

 

* Klik hier voor het recept van de lekkere Popcorn falafel waar ik geen genoeg van kreeg.

Dank voor jullie gastvrijheid lieve Mascha en Ronald, en ook dank aan Anouschka Peterink van Kip en Ei, Suzan Schapendonk en uitgeverij Thomas Rap voor het reviewexemplaar.

 

De Wereld Thuis – Mascha Lammes & Ronald Giphart | Thomas Rap | Hardcover, kleurenfoto’s, 225 blz. | prijs €24,99

 

FOLLOW ME