Plantaardig

Het lijkt wel een hype, de vegetarische/vegan eet- en leefstijl. Dat het meer omvat lees je in De Vega Optie, waarin Joke het (schadelijke) verband tussen vlees en milieu toelicht. Hiermee toont ze ook de urgentie voor eiwittransitie in ons dagelijks voedsel. Met dit inspirerende kookboek brengt ze de culinaire toekomst (met minder vlees) dichterbij.

 

Idee

Joke eet af en toe graag een goed stuk vlees. Laat het nota bena bij Loetje (of all places!) zijn geweest waar haar uitgeefster Willemijn Visser het idee voor dit Vega(n) boek aan haar voorlegde. Joke heeft hierin naast recepten ook nog kort en bondig relevante feiten en weetjes in kaart gebracht.

 

Shyama Culinair

 

Vleesvervangers

Joke staat, mede door haar succesvolle kookboek Bonen!, bekend als dé peulvruchtenexepert. In De Vega Optie vind je dan ook zowel vegetarische- als veganrecepten waarin o.a. peulvruchten, noten, tahoe en champignons/zwammen de plek als vleesvervanger innemen. Een willekeurige greep uit de 50 recepten: Spaanse worstjes op basis van lupinebonen en kruiden, satéburgers op basis van kidneybonen, gevulde portobello’s (uit de kluiten gegroeide kastanjechampigons), dubbelgebakken aubergines met pijnboompitjes , kruidige spliterwtenbeignets en ga zo maar door. Een aantal vegetarische recepten kan met wat aanpassing ook vegan worden gemaakt.

 

Wie wat bewaart …

Sommige recepten zijn wat bewerkelijker dan andere, en hierbij geeft Joke de slimme tip om wat meer op voorraad te maken en in te vriezen, denk hier bijv. aan kroketjes en balletjes. Ideaal om op drukke dagen of bij lekkere trek iets voedzaams voorhanden te hebben. Verder staan er basisrecepten voor het zelf maken van de Oosterse kaassoorten paneer en geperste tahoe. Het alfabetische register op basis van ingrediënten/producten is handig om snel te zoeken naar een passend recept.

 

Optioneel

Opvallend is dat Joke niet met een belerend/beschuldigend vingertje naar vleeseters wijst, maar ons juist tracht te inspireren plantaardig te eten. Derhalve vind ik het woord Optie in de titel een goede keus, opdat lezers niet het gevoel bekruipt dat ze iets wordt opgelegd.

 

De Vega Optie – Joke Boon | Nw Amsterdam |Fotografie Saskia Lelieveld | €20,99

FOLLOW ME