Boekenland is weer een prachtig Italiëboek rijker! En niet zomaar een boek, maar een frisogend en bijzonder prettig leesbaar naslagwerk, met heerlijke recepten. Een prachtig eigentijds boek waarvan de liefde voor Italië afspat. Auteur Marie Florence van Es biedt de lezer, en met name de Italofiel, heerlijke leesuurtjes met De smaken van Italië. Ik heb enorm genoten van de fikse hoeveelheid wetenswaardigheden, achtergrondverhalen en anekdotes. Ze brengt streekproducten, ingrediënten en de Italiaanse eetcultuur overzichtelijk onder de aandacht, en niet alleen door de alfabetische volgorde. Het kan zijn dat haar naam een bel doet rinkelen, want deze Italiëkenner schreef eerder De Wijngids van Italië.

 

Het boek begint met een kaart van de ‘Laars’ en omliggende gebieden. Handig om al lezend even te spieken naar de geografische ligging. Marie Florence gebruikt in dit boek, waar mogelijk, de originele Italiaanse woorden en namen, met tips hoe deze uit te spreken. Ik las het boek achter elkaar, maar het is ook prima geschikt om af en toe open te slaan en even in te snuffelen. Of gericht te zoeken naar een onderwerp, want het is per slot van rekening een prachtig naslagwerk, met bijna 700 trefwoorden en 200 full-colour foto’s.

 

Het is algemeen bekend dat Italianen met weinig ingrediënten en verse producten puur en lekker weten te koken. Als thuischef en Italofiel spreken ook de recepten, die tussendoor zijn vervlochten, me extra aan. Kies ik nu voor de Kip op jagerswijze oftewel Pollo alla cacciatore alla Siciliana of, nu speciaal voor de zomer, Limoncello, of een lekkere risotto of misschien ook de andere recepten?! Lees en geniet van De Smaken van Italië, er valt nog veel te ontdekken!

 

De smaken van Italië – Marie Florence van Es | Edicola Publishing | Paperback, 288 blz. | ISBN 978-94-93160-26-2 | € 24,95

 

FOLLOW ME