RAS EL KHELLOUT | LAURENT KHELLOUT | FONTAINE

 

Ondernemer

De Algerijnse chef-kok Laurent Med Khellout is ondernemer in hart en nieren. Hij is bekend van zijn Nomadische restaurants Raïnaraï (in Amsterdam en Rotterdam) en zijn gelijknamige Amsterdamse Traiteur. Tevens schreef hij eerder ook al twee kookboeken:  Raïnaraï (2006) en De nomadische keuken van Raïnaraï (2014).

 

 

Vakantiesfeertje

Restaurant Raïnaraï bij de Westergasfabriek straalt zowel buiten als binnen een super gezellige vakantiesfeer uit. Voor de entree zie je olijfbomen, grote houten vaten met volle schalen groenten/vruchten en brandende vuurschalen. De kruidige geuren en gezellige geluiden uit de open keuken verleiden direct om naar binnen te stappen in de rustieke ambiance. Een heerlijk verkwikkende welkomst-mocktail en Algerijnse muziek versterkten dit vakantiegevoel. Ik keek mijn ogen uit en bewonderde de robuuste schalen vol kruiden en specerijen, wat een culinaire rijkdom om zoveel soorten en hoeveelheden binnen je bereik te hebben.

 

 

Ras el Khellout

Laurent vertelde o.a. over de keuze voor de titel Ras el Khellout. Het is een woordgrapje van hem, een samentrekking van zijn familienaam en het bekende specerijenmengsel Ras el Hanout, wat vrij vertaald ‘hoofd van de winkel’ of ‘het beste uit de winkel betekent’. Voorafgaand aan de verhalen en recepten in het boek staat een wereldkaart afgebeeld met de namen en gebieden van bekende kruiden/specerijen. Hierover vertelt Laurent  mooie persoonlijke verhalen, waarbij de specerijen haarfijn aansluiten in de juiste recepten.  Deze gedreven man is in harmonie met wat hij koopt en kookt, en dan nog het liefst met muziek op de achtergrond, die voor hem als elektriciteit werkt en als zodanig energie geeft. Dit boek is niet alleen vol heerlijke receptuur om thuis aan de slag te gaan, maar leest als een persoonlijk verhaal dat inspireert en verrijkt. Hij heeft onder dezelfde naam als het boek een eigen mengsel samengesteld dat in zijn zaken te koop is. Ze noemen Laurent niet voor niets ‘de kruidenalchemist’, het werken met kruiden zit in zijn DNA.

 

Vegetarisch en vegan

Veel recepten zijn plantaardig, waarvan een deel zelfs geschikt voor vegans. Er staan ook lekkere vlees-/visrecepten in het boek, want Laurent is niet dogmatisch, zoals hij zelf zegt. Wel is hij tegen massaproductie, en adviseert derhalve goed biologisch vlees en aandacht voor eten én de natuur! “Wild is voor mij vlees van een dier dat geleefd heeft in de natuur en goede voeding heeft gehad”. Verrassende combi’s van fazant met boerenkool en pompoenpuree, hertenkotelet met witte asperges en reezadel met spinazie en laurier zullen de liefhebbers van wild/vlees zeker kunnen bekoren.

 

 

Ramadan en zoetigheid

Saillant detail: de presentatie van Ras el Khellout vond plaats tijdens de eerste week van de Ramadan, de vastenmaand voor moslims. Ik vind het bewonderenswaardig dat hij en zijn keukenbrigade de lekkerste gerechten bereiden voor hun gasten en zichzelf van zonsopkomst tot zonsondergang moeten onthouden van eten en drinken. Wij mochten wel genieten van lekkere gevulde champignons met geitenkaas, gegrilde asperges, gebakken makreel met heerlijke uien en gegrilde worstjes en lekkere wijn! Bij zoet denkt Laurent aan het vieren van iets,  zoals het suikerfeest. Voor de lekkere pannenkoekentaart met vers fruit, amandelen en honing heb ik geen reden nodig, die lust ik anytime.

 

Met dank aan Laurent Khellout, zijn medewerkers én Fontaine uitgevers voor deze fijne, sfeervolle en smakelijke beleving!

 

Ras el Khellout | Laurent Med Khellout | Fontaine uitgevers | €32,-

 

FOLLOW ME