Cucina Soho – chef Ricardo van Ede.

We dineerden laatst bij Cucina Soho van Neerlands beroemde chef Ricardo van Ede. Hij verhuisde een aantal jaar geleden voor zijn partner Domenico van de hoofdstad naar de hofstad. Vorig najaar begon deze bevlogen chef dit nieuwe restaurant in het centrum van Den Haag. 

 

In het pand zat voorheen restaurant South of Houston, en Soho is hier een afkorting van. Het restaurant lijkt van buiten bedrieglijk klein, maar eenmaal binnen verrast een ruimte die diep doorloopt tot aan een ruime stadstuin. Deze is nog in aanleg, er komt een mooi terras waar gegeten kan worden, alsook feestjes/partijtjes kunnen worden gevierd. We hebben even de sfeer gesnoven en zagen ook de potentie die deze tuin biedt.

 

Cucina SoHo - chef Ricardo van Ede

 

Ondanks een grote reservering die avond (met een groep van 25 personen) en al aardig wat gasten die zaten te genieten, nam Ricardo heel ontspannen de tijd voor ons. Een prettige persoonlijkheid zonder sterallures, met een culinaire staat van dienst om u tegen te zeggen. Zijn Cucina Soho kreeg al aandacht in de Michelingids en kreeg een score van 13/20 in de Gault & Millau gastronomiegids. Het schild hangt buiten op de muur, niet te missen bij aankomst. 

 

We spraken met hem over de lockdown en de impact op de horeca. Hij kijkt er met afschuw op terug, was nog maar net gestart toen de ellende begon. Hij heeft het gered, maar huivert bij het idee van een nieuwe lockdown. Het zou dan zomaar kunnen dat het doek valt. Laten we hopen dat het niet zover komt. 

 

Cucina Soho - chef Ricardo van Ede

 

Cucina SoHo weerspiegelt Ricardo’s persoonlijkheid heel duidelijk, net zo stoer en transparant als de chef zelf. Een mooi restaurant met een grote open keuken, heel veel plek voor gasten, speciale klimaatkasten voor kazen en vleeswaren en ruimte voor kunst. Hij heeft een vitrinekast met een prachtige collectie keramiek. Verder ook een bijzonder fraai beeld/object van kunstenaar Piet Warffemius. En dan te bedenken dat Cucina Soho oneerbiedig als ‘kantine’ is omschreven in publicaties …

 

We hebben staan kijken in de open keuken, waar Van Ede samenwerkt met sous-chef Jelmer van der Meer. Alles is vers, van de eigenhandig gedopte boontjes tot het zalige foccaciabrood. We zijn echte Italofielen en aten zelfs in Italië nog niet eerder zo’n heerlijk brood, dat wil wat zeggen. Ricardo maakt het elke dag vers. Voor broodliefhebbers (zoals wij) vreselijk verslavend, vooral gedoopt in frisfruitige olijfolie en een gekoeld glas wijn erbij. Van begin tot eind van ons bezoek was opvallend dat de kwaliteit van producten centraal staat bij Ricardo. Geen concessies, alleen het beste mag zijn keuken in en uit. Kwaliteit boven kwantiteit, ook in de keuzemogelijkheden op de menukaart. 

 

Wijlen Johannes van Dam schreef ooit iets in de trant van ‘Bij grote koks zijn juist de simpele dingen het lekkerst!’ Dit is helemaal van toepassing op Ricardo van Ede. Geen toeters en bellen, bloemetjes en sprietjes. Reken op vers, puur, herkenbaar en smaakvol eten zonder poespas. En dat ook nog eens aantrekkelijk geprijsd, evenals de dranken. Zelf zegt hij: ‘mooie ingrediënten moet je niet vern**ken maar in hun waarde laten.’ Dit dus! 

 

Cucina Soho - chef Ricardo van Ede

 

We snoepten van een royaal plateau parmaham (24 maanden gerijpt) die op de kaart bij de snacks staat. Met het al eerder genoemde brood, nootjes en grote sappige olijven, volstond dit voor ons ruimschoots als antipasti. De porties zijn royaal, dus fijn dat er keuze is tussen klein en groot. We kozen als primi allebei voor de kleine portie ravioli met ricotta, doperwtjes en tuinbonen (ravioli, ricotta, piselli, fagiolo). De menukaart is in het Nederlands, Italiaans en Engels, waardoor expats en toeristen moeiteloos een keuze kunnen maken. Als Secondi (hoofdgerecht) tintelden de smaakpapillen door heerlijke Polenta met morieljes en voorjaarsgroenten, en de Tarbot in zomerse minestrone. Uit het aanbod Dolci (nagerecht) namen we Affogato (ijs met loeihete espresso) en Panna cotta met framboos en grappa.

 

Cucina SoHo is geen traditionele Italiaanse Trattoria, maar voert wisselende menu’s met een duidelijke Italiaanse twist. De gerechten zijn dus gebaseerd op Italiaanse klassiekers, maar next level eigentijds door de originele signatuur van de chef. Het was al met al een heerlijke avond, mede door Noa Wijsman, de vlotte jonge gastheer met wie we fijn over wijn en de gerechten op de menukaart konden praten.  Het menu verandert regelmatig, doordat Ricardo met kraakverse seizoensproducten kookt. Derhalve wordt het wisselende menu en het aanbod aan dranken dubbelzijdig geprint op een A-viertje. Simpel en low-key. 

 

Het laagdrempelige concept maakt Cucina Soho toegankelijk voor een breed publiek. Of je nu zin hebt in een drankje (keuze uit maar liefst 25 wijnen, Italiaans bier of een glas bubbels), een klein hapje of complete maaltijd, alles kan. Loop er eens binnen en ervaar zelf de prettige ongedwongen sfeer. 

 

Cucina Soho - chef Ricardo van Ede

 

Hartelijk dank Ricardo van Ede en team voor de fijne kennismaking met Cucina Soho. 

Shyama & Frank

 

Cucina Soho – Chef Ricardo van Ede

Lange Houtstraat 3

Den Haag (070 326 0328)