Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY | Italiaanse Ambassade | Shyama Culinair

Ons Italofielenhartje roffelde van plezier tjjdens een gezellige cruise/rondvaart op de Amsterdamse grachten. Het was alweer de zevende editie van The Week of Italian Gastronomy in the World. Dit gezellige event vol masterclasses en proeverijen omvat elk jaar een ander programma. 

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY | Italiaanse Ambassade

De organisatie was in handen van de Italiaanse Ambassade in samenwerking met de Italiaanse Kamer van Koophandel en het Instituut voor Italiaanse Cultuur. Gastvrouw Nicoletta Brondi (van de Italiaanse Kamer van Koophandel in Nederland) introduceerde de Italiaanse ambassadeur, H.E. Giorgio Novello en zijn vrouw. 

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY | Italiaanse Ambassade

 

Het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking ondersteunt dit programma en heeft tot doel het promoten van de Italiaanse manier van koken en hiermee dus ook  originele Italiaanse producten. Er blijkt nogal wat namaak in de omloop, let dus hierop bij het kopen. 

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY

 

Dit jaar is er volop aandacht voor EVO-olijfolie. Gecertificeerd olijfolieproever Gregor Christiaans gaf een presentatie en proeverij met olijfolie van drie verschillende producenten. Hij leerde ons de olijfolie (in bekertjes) te verwarmen in onze handpalmen, alvorens te proeven. Het proeven is gelijk aan hoe het bij wijnproeven gaat, een slokje en dan zuurstof naar binnen zuigen om de aroma’s te kunnen onderscheiden. Erg leuk om dit simultaan met een groep te doen, slurpen in koor. 

Uit de regio/district Tuscia (Lazio):

  • Frantoio Presciuttini, EVO olie Di Notte) 
  • Azienda Agricola A1980 EVO olie 
  • Millenovecento80 Bio Azienda Agricola Etruskisch 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY

Costantino Moretti, Segretario generale Associazione ‘Omnia Tuscia’  en Alesandra Nicolai met Shyama Hopman

 

Verder hadden we een pastashow met Mama’s Ravioli, die ook verse vegan pasta maakt. Deze volleerde pastamaker ging als een speer met het maken van orecchiette (oortjespasta). 

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY

 

We genoten van de food/wine pairing met wijnen van Marco’s lista. We dronken de rode wijn van Nero Né Taurasi, gemaakt van de Aglianico druif. Deze natuurwijn heeft een complexe en krachtige smaak en komt uit de wijnstreek Campanië. Tevens dronken we Gioviano Irpinia Aglianico uit 2012. Eveneens een volle rode wijn met een mooie robijnrode kleur uit de streek Irpinia van, zoals in de naam reeds vermeld, eveneens de Aglianico druif.

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY | Italiaanse Ambassade

 

Van voorgerecht tot dessert was het genieten en nogmaals genieten. Italianen kunnen culinair toveren met mooie producten, tongstrelend lekker! We aten bruschetta, gegrilde groenten, vegan ravioli met verrukkelijke gele tomaatjes en daarna ravioli met vleesvulling in een rode saus. Ter afsluiting van deze heerlijke lunch kregen we panna cotta, fluwelig en romig, heerlijk!

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY | Italiaanse Ambassade

 

Duidelijk dat het doel van het Italiaanse diplomatieke netwerk is om de Italiaanse culinaire en eet-/wijntraditie te versterken door zulke lokaal georganiseerde initiatieven. 

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY | Italiaanse Ambassade

 

Het hoofdthema van deze editie was: “Gezelligheid, duurzaamheid en innovatie: de ingrediënten van de Italiaanse keuken voor gezond eten en de bescherming van de planeet”. Puur, gezond en bovenal (h)eerlijk. 

 

Cruise Event ITALIAN GASTRONOMY | Italiaanse Ambassade

 

Grazie voor de mooie culinaire ervaring en de fijne ontmoetingen/gesprekken met passievolle liefhebbers van de rijke Italiaanse keuken.

 

Linkjes voor meer informatie:

www.frantoiopresciuttini.it

www.millenovecento80.it

– https://www.aziendaagricolaetruscankantharos.it/

www.mamasravioli.nl

www.marcoslista.nl