VEGAN = 100% PLANTAARDIG

Allereerst even een verduidelijking over vegan en vegetarisch, omdat het me vaak opvalt dat ze als synoniem worden gebruikt. Er is dus een wezenlijk verschil, want bij Vegan is alle voedsel 100% plantaardig, terwijl de vegetariër eitjes en zuivelproducten eet. Vegan zie ik daarom als de overtreffende trap van vegetarisch, en vraagt om flink wat creativiteit van de (thuis)kok. Hoe en waarmee kun je dierlijke producten het beste en het lekkerst vervangen? Henry en Ian bieden hulp met BOSH!, waarin meer dan 140 simpele vegan recepten voor elke dag, van ontbijt tot dessert,  staan.

“Hun missie is om mensen te laten zien hoe je heerlijke plantaardige maaltijden kunt klaarmaken, hoe vaak je dat ook wilt doen. “

 

INFLUENCERS

Dit succesvolle boek is een uitvloeisel van hun veel bekeken vegan videokanaal. Hier inspireren ze al drie jaar bijna een miljard mensen met hun vegankookkunsten. Ze zijn sinds hun jeugd bevriend en samen vegan geworden, de een iets eerder dan de ander, met plagerijtjes zoals je dat hij stoere jongemannen kunt verwachten. Bijna ondenkbaar dat ze tot drie jaar terug nog wekelijks genoten van een stuk vlees. Hoe anders is het nu ze de slag zo goed te pakken hebben en grote influencers zijn voor veel mensen die bewuster èn gezonder willen leven en eten. Henry en Ian laten ook zien dat je om vegan te eten totaal niet hoeft in te boeten aan smaken en texturen.

 

VERVANGERS

Vervangers als aquafaba, noten, zaden, erwten, bonen etc. dragen bij aan de stevige structuur die je doorgaans bij vlees-/ei-/visgerechten hebt. Duidelijke overzichtslijsten voor keukenspullen en ingrediënten zijn, met name voor de beginnende veganthuiskok, handig als leidraad. Dit boek kwam deze zomer uit, maar is toepasbaar in het hele jaar. Dus ook in de herfst en winter kun je ruimschoots genieten van stevige kost. Denk bijv. aan stevige Guiness Champignonpie, Shepers’s aardappelen, Romige lasagna, curry’s, pasta’s, soepen. De recepten variëren in moeilijkheidsgraad en bereidingstijd: Fastfood, grote porties, topgerechten, groenten & BOSH! Bowls, kleine gerechten, desserts en ontbijt zijn allemaal vertegenwoordigd. Ook aan drinken is gedacht, en wel op een originele manier. Hun smootics zijn smoothies met een tic, waarbij de waarschuwing er niet te scheutig van te drinken …

 

Shyama Culinair

LEUK

De mannen delen mijn liefde voor woordspelingen, zoals de genoemde smooties, guacaroni (macaroni en guacamole), Rogan BOSH, hun veganvariant op het bekende gerecht Rogan Josh enz. Ik vind hun recepten duidelijk, verfrissend, verrassend en ongedwongen. Ook leuk zijn hun suggesties voor feesttafels, buffetten en niet te versmaden, een heerlijke Sunday Roast. Hun Big BOSH! Roast is perfect voor de lange zondagen, Kerstmis of een andere feestelijke dag. Deze Engelse traditie raakt langzaamaan ook in ons kikkerlandje ingeburgerd en is wat mij betreft zeer welkom.

 

NOMINATIE VEGAN AWARD

Ondanks dat ik flexitariër ben, moet ik bekennen dat ik BOSH! één van de mooiste en lekkerste Vegankookboeken vind die ik dit jaar in handen heb gehad. Ik ben dan ook niet verbaasd dat dit boek is genomineerd voor de Vegan Awards 2019 in de categorie ‘Beste Vegan (kook)boek. Stemmen op deze kanjers kan via veganawards.nl

 

BOSH! – Henry Firth & Ian Theasby | Fontaine uitgevers | hardcover met kleurenfoto’s , 288 blz. | € 27,-

 

FOLLOW ME