Ik kijk terug op een superleuke en gezellige middag/avond in het Amsterdamse appartement van Mirjam van der Rijst. Ze heeft in samenwerking met Harold Pereira (fotograaf) en Martien Holtzappel het mooie Nederlandse boek Vis voor beginners gemaakt. Dit is overigens niet hun eerste boek, ze hebben al een aantal mooie titels op hun naam staan.

Een booklaunch is altijd gezellig om bij te wonen. Zie hier een impressie die de sfeer weergeeft.

 

Vis voor beginners - Shyama Culinair

 

De titel Vis voor beginners zegt het al, het is in eerste instantie voor beginners. Maar ook de meer ervaren thuiskok zal er veel leesplezier aan beleven. Al ontspannend lezend word je over je visangst heen getild, krijg je de skills om vis te fileren onder de knie en bak je binnen no time zelf de heerlijkste (slib)tong. Maar ook tips om verse vis te leren herkennen/kopen en diverse bereidingstechnieken komen aan bod. Van bijv. rauw, denk aan ceviche, tot aan eenpansgerechten, gebakken vis in bananenblad en ook ‘en papillotte’, of straks met mooi weer van de bbq. Dit alles met een variatie tussen wat complexere en dus iets langere bereidingstijd tot aan supervlotte eenvoudige zoals Hollandse nieuwe op Bruscetta of Aziatisch gestoomde dorade die in 20 minuten op tafel staat. Alles is door Mirjam bereidt, en proefondervindelijk gekeurd door testpersonen … nom nom nom. Ben maar een beetje jaloers 😉

Sterrenchef Pascal Jalhay, aka ‘The Chief’, tevens bekend van zijn moderne Indische kookboek Baru Belanda, trakteerde het gezelschap op meerdere gangen overheerlijke visgerechtjes!

 

Vis voor beginners - Shyama Culinair

 

Weet jij waarom vissers een gouden oorbel droegen? Ken je het verhaal achter de visserstrui en de tatoeages? Deze wetenswaardigheden vormen samen met fijne informatie over diverse vissoorten, lekkere recepten, stunning gave fotografie en ondeugende illustraties een fraai palet. Achterin bij het dankwoord lees je ook nog eens hoeveel enthousiastelingen hebben meegewerkt, zoals Ole, die als covermodel met twee vissen voor zijn ogen poseerde. Over visangst gesproken, dat zie ik mezelf nog niet zo gauw doen!

Ik vind Vis voor beginners een genot voor ogen en smaakpapillen! Het is ook echt een mooi boek dat je fijn op tafel laat slingeren (kan ook echt door de bijzonder stevige kaft) zodat iedereen het kan oppakken en even erin kan neuzen.

Klik hier voor het recept dat ik met toestemming van Harold Pereira mag delen met jullie. Alphonso’s kabeljauw komt van Harold’s favoriete restaurant in Quarteira, Portugal. Het ziet er heel cheffie, lekker, kleurrijk en gezond uit en staat in 40 minuten dampend voor je ed-hrvatski.com.

 

Vis voor beginners – Mirjam van der Rijst – Harold Pereira – Martien Holzappel | Fontaine Uitgevers | ISBN 9789059560994 | Hardcover met kleurenfoto’s, 240 blz. | prijs €32,–

 

FOLLOW ME