Wat een prachtig kookdebuut!

                                                   Shyama Culinair

 

Top combinatie

Ăn Ăn (‘eet eet’ oftewel ‘aan tafel’) is een harmonieuze verzameling familierecepten, verhalen en tradities uit Vietnam. Mai bewijst niet alleen haar kookkunsten, maar ook haar schrijverschap! Haar boek leest als een trein, is culinair zeer inspirerend, en qua informatie heel goed gedoseerd. Al lezend raak je in een andere wereld, alsof je reist vanuit je luie stoel. Mai kan inmiddels als wereldreiziger uit veel opgedane (culinaire) kennis putten. En dan te bedenken dat ze als 11-jarig meisje als vluchteling naar Nederland kwam …

 

Welverdiende lof

Mai is overigens geen onbekende in de foodwereld. Ze is eigenares van een kookstudio in Leiden, en heeft tevens meegedaan met Masterchef. Dat ze met haar deelname een onuitwisbare indruk heeft gemaakt, zie je aan de quote van Chef- kok Michiel van der Eerde (restaurant Baut en Restaurant C): ‘ Mai heeft een geweldig smaakgevoel, en heeft dat na Masterchef steeds verder ontwikkeld’. Ook die van sterrenchef Edwin Vinke (De Kromme Watergang) is een stevige opsteker: ‘Wat een ongelooflijke explosie van pure smaken’. En dit is nog niet alles, want ook Herman van Veen heeft bijgedragen aan haar boek. Zijn voorwoord is diepzinnig en veelzeggend. Wat hij met Mai van doen heeft, kun je allemaal lezen in haar boek.

 

Fusion keuken

De Vietnamese keuken is door de geschiedenis (kolonisering, oorlogen etc.) en de geografische ligging door de jaren heen flink vermengd met buitenlandse invloeden. Zo zie je in Ăn Ăn dus ook stokbrood en vleesgerechten (Franse invloed), naast de van oorsprong meer op vis/seafood georiënteerde keuken. De gerechten zijn onderverdeeld in de volgende groepen: Familiekeuken, Basisrecepten en Sauzen, Herinneringen en Heimwee-eten , Streetfood en Zoetigheid. Fotograaf Ronald J. Reinders heeft ze stuk voor stuk watertandend lekker op de gevoelige plaat gezet. En over de mooie coverfoto van haar noodlesoep etende zoon staat een anekdote aan het begin van het boek. Erg leuk!

 

Nguyen, Mai - Shyama Culinair

 

Smaakvol

Zoals door de topchefs reeds gezegd, blinken Mai’s recepten uit in smaak(combinaties). Ik vind het handig, verspillingsvrij en voordelig dat veel smaakmakers vaker worden gebruikt in diverse gerechten. Ook basisrecepten als lente-uiolie, karamel siroop en bouillons komen meermaals van pas, maak dus gerust een voorraadje. Verder o.a. handige skills over het koken van rijst, een lekkere noedelsalade, aspergesoep met krabvlees (perfect lentegerecht!) en gekaramelliseerde kip met chinees vijfkruidenpoeder. Mai heeft ook zelf bedachte recepten, zoals eendenborstsalade, die overigens niet standaard Vietnamees is. Tussen de veelvoud aan lekkere recepten valt ook die voor biefsalade en waterspinazie met sambalsaus me op, hmmmm (waterspinazie is een blad dat veel wordt gebruikt in de Vietnamese keuken, het groeit daar als onkruid langs slootjes). Ook zoetigheid als donuts met mungbonenvulling, zijdetofu met gember-pandansiroop, en oohhh jammie …. crème caramel, een heerlijk overblijfsel uit de Franse kolonietijd. Dit is maar een greep uit mega veel heerlijke recepten, die echt prima geschikt zijn voor de thuiskok. Kies zelf wat je aanspreekt: vlees, vis, groenten of een combinatie van diverse gerechten. Vergeet de uitgebreide tafelsalade niet, waarvan het recept ook in het boek staat. Dek de tafel en roep … Ăn Ăn!

 

Ăn Ăn – Mai Nguyễn | Luitingh Sijthoff – LS Amsterdam | Hardcover, 224 blz. | ISBN 9789024588404 | Prijs € 25,-

 

FOLLOW ME