Culinaire schatten uit de Archipel

Indische kookboeken zijn hot hot hot! Alle Indische keukengeheimen van chef/auteur Jeff Keasberry is inmiddels het vierde Indische Nederlandstalige kookboek dat ik dit jaar review. (Binnenkort komt ook nog mijn review van Indo Rock .. we tellen gewoon door) Als liefhebber van deze uitgebreide keuken uit de Archipel (met een mix van Westerse invloeden) juich ik dit toe. Het is niet vreemd als deze titel je enigszins bekend voorkomt, want Alle Indische Keukengeheimen is de herziene en uitgebreide versie van Jeff Keasberry’s bestseller Indische Keukengeheimen uit 2012.

 

Mix van Indisch en Westers + klassiek en modern

Keasberry zoomt in op drie generaties uit zijn familie, met zichzelf als pleitbezorger voor de (h)erkenning voor de Indische keuken. Zijn oma en zijn moeder Jessy kookten in het voormalige restaurant Djokja de sterren van de Amsterdamse hemel. Recepten van hen, en ook van zijn vader Billy, staan opgenomen in dit biografische kookboek. Jeff, wonend in Amerika, geeft aan een deel van zijn eigen recepten een Amerikaanse twist. Hij beveelt ook de Pot Luck aan, waarbij iedereen eten meeneemt naar de gastvrouw/-heer om de druk van de (kook)ketel te halen … perfect voor feesten!

 

Informatie

Of je nu gaat voor gouwe ouwe recepten of ‘nieuwe’ recepten, let vooral op de eetgewoonten, want prakken en husselen zijn uit den boze. Jeff stuurt de thuiskok die nog niet zo bekend is met deze keuken goed aan.  Er staan voldoende tips over ingrediënten, kruiden, specerijen en keukengerei als de oelekan, tjobek en wadjan. Let op dat je bij dit boek de allerlaatste bladzijde niet overslaat, want daar staat de algemene informatie die belangrijk is voor de recepten en de hoeveelheden. (Ik had het zelf handiger gevonden als dit vooraan had gestaan.) Ook lees je over het verschil tussen Indisch, Indonesich en Indo, want ja, die is er wel degelijk.

 

Shyama Culinair

 

Recepten

De keuze is enorm, kies  zelf of je een gerecht, meerdere of misschien zelfs een hele rijsttafel kookt. Ik vind alles heerlijk en doe een random greep uit het aanbod: Boeboer Ajam, Indische Aardappelgratin, Soto Ajam, Huzarensalade (echt anders dan de Hollandse variant!), Oerap Oerap, Pastei Toetoep of Rimboeballetjes, Gevulde Kroepoekjes, Indische Croissants, sambals, zoete lekkernijen, Tjendol en/ of Gado Gado of ….. echt veel teveel om hier op te noemen! Ben je liefhebber van deze heerlijke gekruide keuken of wil je er graag mee kennis maken? Hol dan onmiddellijk naar de fysieke boekhandel of bestel het online en lees, ervaar, beleef en geniet van de Indische geheimen uit de keuken(s) van de familie Keasberry.

 

Selamat Makan!

 

Alle Indische Keukengeheimen – Jeff Keasberry | Culinair Karakter | Hardcover met familiefoto’s + watertandend lekkere foto’s, 384 blz. | prijs €29,99

 

FOLLOW ME