Oeuvreprijs

De Franse ***chef Alain Passard, beroemd door zijn restaurant L’Arpège, kreeg afgelopen vrijdag de Johannes van Damprijs uitgereikt. Deze
oeuvreprijs, ingesteld door de Universiteit van Amsterdam, kreeg hij voor zijn buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Passard besloot zo’n twintig jaar geleden – tot veler schrik – alleen nog met groenten te koken. Radicaal doch zeer succesvol, want hij verloor er geen enkele ster door. Inmiddels kookt hij weer mondjesmaat vlees en vis, maar groenten blijven de hoofdrol spelen. Hij heeft maar liefst drie tuinen en twaalf tuinmannen in dienst die hem voorzien van verse seizoensgebonden groenten, kruiden en fruit. Passard leeft als een GroenteGod in Frankrijk, jaloersmakend!

 

Alain Passard Johannes van dam prijs

 

Kookboek

Zijn kookboek Recepten van ALAIN PASSARD is onlangs opnieuw uitgebracht door uitgeverij Terra, compleet met goudkleurige sticker op de cover: winnaar Johannes van Damprijs 2019. Niet alleen leuk als collectorsitem, maar ook vanwege de mooie recepten die een unicum zijn, want Passard is doorgaans niet van de recepten.

Vernieuwend

Zijn menu herhaalt zich niet, hij kookt elk seizoen iets nieuws, zoals hij zei. Derhalve werkt hij met knipselcollages die hij tijdens verveelde momenten in hotels maakt. Een (groente)kunstenaar in hart en nieren. In het voorwoord van Jonnie & Thérèse Boer lees je o.a. dat ook zij visualiserend te werk gaan in hun Zwolse ***restaurant De Librije. Hierin zijn ze de evenknie van Passard.

Mijn tip: kijk eens naar de aflevering op Netflix van Chef’s Table France, waar de camera in diverse hoedanigheden volgt. Interessant en leuk voor liefhebbers (zoals ik)!

 

FOLLOW ME