My inner Victorian

Sinds vorige week is culinair Nederland een prachtig historisch boekje rijker: Aan tafel met Charles Dickens. Hiervoor geldt met recht ‘size doesn’t matter’, want in slechts 80 bladzijden staat een bron aan info en receptuur uit die tijd. Josephine van het blog My inner Victorian heeft Dickens niet zomaar als uitgangspunt genomen voor haar boekje. Want, zegt ze: “zijn verhalen zijn een grote bron van culinaire inspiratie. En omdat hij en zijn vrouw Catherine tot een nieuwe opkomende groep behoorden – de middenklasse – is het extra interessant om hun favoriete gerechten te proeven.” Enkele mooie kleurenfoto’s en illustraties helpen de fantasie op weg.

 

Booklaunch

Tijdens haar boekpresentatie in de bibliotheek Haagse Hout (21 sept. jl.) vertelde Josephine over de kommer en kwel uit Dickens’ jeugd. Derhalve speelt ook eten een grote rol in zijn romans. Naast de verschillen tussen arm, middenklasse en de happy few kwam ook de wijze van serveren ter sprake. Catherine, de vrouw van Charles Dickens, verschoof de ‘service a la francais’ langzaam naar ‘service a la russe’, waarbij de gerechten na elkaar op tafel kwamen. Voordeel, alles was nog lekker warm! Herkenbaar? Logisch, want zo doen we dat heden ten dage nog.

 

Shyama Culinair

 

Klein maar fijn

Ik ben echt blij verrast hoeveel leuke, lekkere recepten plus tips voor koken incl. titels van historische kookboeken in zo’n klein boekje staan. Variërend van soep, vlees, groenten, desserts tot aan niet te versmaden lekkers bij de thee (high tea / afternoon tea). Josephine trakteerde na de presentatie op zelfgebakken karwijzaadcake en Queen cakes in cupcakevormpjes. De laatste waren in no time op en heb ik dus helaas niet kunnen proeven. Aan de karwijzaadcake moest ik even wennen. Dat duurde overigens niet lang, want voor ik het wist zat ik van een tweede plak te happen … In mijn enthousiaste proeverij vergat ik helaas het lekkers te fotograferen. Reden te meer om het zelf thuis te maken, absoluut een aanrader.

 

Wees een Victoriaan in je eigen keuken

Erg leuk dat Josephine in haar boekje ook tips geeft hoe je thuis in je eigen keuken historisch kunt koken. Haar recepten zijn vertaald naar onze manier van koken en dus prima na te maken. Je zult hooguit een puddingvorm (indien je die nog niet hebt) moeten aanschaffen voor de culinaire oversteek naar de Engelse keuken. Ook dit boek leent zich (evenals andere historische kookboeken) perfect voor een leuke thema-avond of themafeest. Succes gegarandeerd!

 

Aan tafel met Charles Dickens – Josephine van My inner Victorian | uitgeverij Het Zwarte Schaap | Hardcover, 80 blz. | €12,50

 

FOLLOW ME