Verdraaid veel talent

Ilona de Wit, bekend van haar foodblog Worstenbrood&Wijn, heeft haar eerste kook-/receptenboek uitgebracht. Dit deed ze overigens geheel in eigen beheer, en wat mij betreft goed geslaagd. Haar boek toont fris, strak, overzichtelijk, met een fijn leesbaar lettertype, kleurenfoto’s èn bovenal 30 goed uitgewerkte recepten. Deze veelvoud aan bitterballen varieert qua vulling in vlees, vis en vegan, dus voor ieder wat wils.

 

Koningin met eigen feestdag

Het Bourgondische Bitterballenboek zou feestelijk gelanceerd worden op 27 maart j.l., maar door corona … u snapt het wel. Derhalve vierde ze het online met haar foodievrienden. Door deze groep is ze vorig jaar na een bitterballenproeverij bij haar thuis in Tilburg spontaan gekroond tot Bitterballenkoningin. Kijk, dan heb je iets heel erg goed gedaan met onze nationaal geliefde snack! Een koningin heeft natuurlijk haar eigen feestdag, dus vanaf dit jaar vieren we wat Ilona betreft Nationale Bitterbaldag op 27 maart. (lanceringsdatum boek)

 

Review: Het Bourgondische Bitterballenboek - Ilona de Wit | Shyama Culinair

 

Het Bourgondische Bitterballenboek

Dat de bitterbal ‘snack numero uno’ is bij de borrel staat buiten kijf. Naast het traditionele bittertje waar deze snack haar naam aan dankt, staan er ook lekkere tips van drankspecialisten, waaronder die van cocktailprofessional Tess Posthumus. In het voorwoord lees je meer over Ilona’s grote liefde voor de bitterbal, evenals de anekdote over haar verjaardagstraktaties op haar basisschool. Verder veel handige tips bij gebruik van dit boek, de culinaire wetenswaardigheden over de bitterbal in relatie tot grote zus kroket, basisingrediënten, materialen, het maken van bitterballenvulling dat met een deftig woord ‘salpicon’ wordt genoemd, het portioneren, rollen, dubbel paneren (heel belangrijk, en dit benadrukt ze herhaaldelijk ) tot aan het frituren. Onderschat deze laatste stap niet, want niemand zit te wachten op opengeklapte ballen. Heb je dit allemaal tot een succesvol einde afgerond en denk je goh, hoe kan ik al die ballen origineel serveren? Geen nood, ook hier heeft ze leuke tips voor.

 

Wie wat bewaart …

Ilona maakt haar bitterballen in flinke hoeveelheden, per recept krijg je dus gemiddeld zo’n 40 – 50 bitterballen. Derhalve ook zeer goede tips voor invriezen. Raken je gasten na het proeven bij jou thuis verslaafd aan deze bitterballen? Geef ze dan snel een exemplaar kado, zodat ze zelf thuis aan de slag kunnen gaan. En de keuze is echt reuze, een kleine greep uit de 30 recepten: basis bitterbal rundvlees; momofuku buikspek; asperge/beenham/ei/peterselie (perfect voor de lente!); kipsatéballen; confit de canard met gedroogde vijgen; mosselen met spek, chili sin carne; hummus ….

 

Ilona de wit

Ilona de Wit

 

Instapmodel bitterbal

Uiteraard variëren de recepten ook in moeilijkheidsgraad. De allermakkelijkste en meest geschikte voor alle leeftijden vind ik de Hawaï Bitterbal. Ik mag het recept van dit ‘instapmodel’ met jullie delen, klik hier. Leuk en gezellig om samen met kinderen te maken, met name in deze thuisblijf periode. Veel plezier!

 

Het Bourgondisch Bitterballenboek – Ilona de Wit | Uitgegeven in eigen beheer, verkrijgbaar via Bol.com en https://hetbourgondischebitterballenboek.nl/ | Hardcover, 96 blz. met kleurenfoto’s | prijs € 22,50

 

FOLLOW ME