365 Dagen koken met de seizoenen mee

Francesca van Berk, bekend als Foodblogger Francesca Kookt, schreef eerder al een kookboek, Mag ik nog een hapje. Vijf Eetkalenders, honderden weekmenu’s en duizenden recepten verder heeft ze nog inspiratie genoeg om met een nieuw boek te komen, 365 Dagen koken met de seizoenen. En het is een supergaaf kookboek, dat bijzonder professioneel (in eigen beheer) is uitgebracht. Francesca is duidelijk niet voor een gat te vangen, ze lijkt me inmiddels behoorlijk allround in Kookboekenland.

 

365 dagen koken

 

Naast een luxe leeslint (waar zelfs uitgevers vaak niet aan denken), is het voorzien van handige eigentijdse QR-codes, wat het zoeken naar relevante info makkelijk maakt. En info is er voldoende, over hoe je het boek het beste kunt gebruiken, plenty tips en duidelijke aanduidingen voor o.a. vegan-, vegetarische- en weekendrecepten. Duidelijk is dat Francesca goed heeft nagedacht over de indeling en de makkelijkste manier voor de thuischef, zowel beginnend als de meer gevorderde. Dit boek is, zoals de titel reeds verklapt, in onze vier seizoenen ingedeeld, waarbij elk seizoen 73 recepten heeft, inclusief een groente- en fruitkalender. Denk je nu na een snelle rekensom, er blijven na de vier seizoenen dan toch nog 73 dagen over? Klopt, dit gaf haar de ruimte om 73 niet seizoensgebonden recepten te plaatsen achter in het boek. Jaarronde recepten met jaarronde smaken uit Binnen- en Buitenland. Een compleet boek dus om thuis heerlijk te koken. Een receptenindex alsook een ingrediëntenindex maken het zoeken extra makkelijk.

 

Francesca begeleidt (met name de beginner) in dit boek met tips over producten die handig zijn om in huis te hebben. Ze geeft ook nog uitleg in 10 stappen over hoe je het boek optimaal kunt gebruiken. Naast gebruik van Nederlandse smaken maakt ze ook gebruik van die van onze Zuiderburen. Dit boek is bijzonder laagdrempelig, overzichtelijk ingedeeld en wat ik ook top vind, anti voedselverspilling. Met een mooie balans in gerechten, deels uit haar foodblog en haar (gigantische) receptenarchief, is tot mijn grote plezier ook veel uit de Italiaanse keuken (mijn favo). Voor de weekenden heeft ze wat ‘luxere’ gerechten die iets meer tijd kunnen vergen, herkenbaar aan een icoontje. Als het je met dit boek niet lukt om een lekkere maaltijd op tafel te zetten, dan weet ik het ook niet meer. Wellicht handiger om dan eten te halen of te laten bezorgen, wat overigens zo af en toe ook geen probleem is volgens Francesca.

 

Gedurfde smaakcombi’s gaat ze ook niet uit de weg, blijkens o.a. haar recept voor Risotto met masala, kip en snijbonen. Italië Meets India in dit gerecht, geweldig. Met Indiase roots en als diehard Italofiel is dit nou net een van de recepten die me triggert om te proberen. Toch koos ik vorig weekend om te beginnen voor een wat veiliger gerecht, dat me uiteindelijk door half Den Haag deed toeren. Het ging om een van de heerlijke weekendrecepten uit haar boek: Varkenshaas met paddenstoelen. Haar recept is easy peasy in vier stappen uiteen gezet, makkelijk te volgen, en is – evenals haar andere recepten – voor 4 personen. In dit gerecht gaat ook een pot van 200 ml kalfsfond. Dit is het enige ingrediënt waarvoor ik langs vier Haagse AH-filialen moest. Ik had kunnen volstaan met rundfond, maar ik wilde per se het juiste potje! Tja, je bent kookgek of niet.

 

365 dagen koken

 

Daarna kon ik fijn beginnen aan de mise en place, want voorbereiding is het halve werk, zeg ik altijd. Na 15 minuten (ik ben speedy Gonzales met mijn loeischerpe koksmes) kon ik beginnen met de bereiding. Ook dat ging van een leien dakje. Dus missie geslaagd en het was echt heerlijk! We aten er gebakken aardappeltjes en verse sperzieboontjes bij, want haar tip voor appelcompote als bijgerecht stuitte op weerstand bij mijn gezin. Ondanks dat ik alles tot op de letter volgde, werd mijn varkenshaas in vergelijking met die van de foto in het boek wat bleekjes nadat het in de warme saus met paddenstoelen lag. Het zal de schrik wel zijn, omdat we hem gingen opeten… Enfin, het was botermals en smaakvol, en dat is wat voor mij telt. In ieder geval zeker voor herhaling vatbaar, dus ik heb echt vertrouwen in haar gevarieerde receptuur.

 

Wat ik verder ook fijn vind aan dit boek is dat je voor meerdere keren kunt koken en invriezen. En als zelfs een homemade diepvries maaltijd even tegenstaat, kun je uiteraard altijd nog gezellig afhalen of laten bezorgen. Laten we met ons allen lekker makkelijk doen en genieten, dat is ook wat Francesca voor ogen heeft. Gebruik haar boek uitgebreid, maak er notities in (hier zijn zelfs pagina’s voor gereserveerd), en een vlek her en der moet kunnen. Aan dat laatste heb ik zelf een vreselijke hekel, maar dan zal je net zien dat er bij het recept van de varkenshaas een vlek is. Toen ik die wegpoetste veranderde het woord saus in sas. Ook niet erg, want ik ben bijzonder in mijn sas met 360 Dagen Koken met de seizoenen mee.

 

Alle informatie over haar kookboek 365 Dagen Koken vind je hier. In dezelfde shop kun je ook ansichtkaarten en seizoensgerelateerde Menukaarten bestellen, zowel voor ukkies als voor gezinnen met (jong)volwassenen. Leuk om interactief bezig te zijn met een seizoensbingo, leuke vragen en wederom een QR-code met antwoord op een leuke culinaire vraag.

 

365 dagen koken

 

Tip: koop dit boek tijdens de Kookboekenweek die van 5 t/m 14 november 2021 loopt. Leuk voor jezelf, en ook als kado voor de komende feestdagen. 

Veel lees- en kookplezier.

 

365 Dagen Koken met de seizoenen mee – Francesca Kookt – Francesca van Berk | gedrukt op papier van verantwoorde herkomst – FSC | Eerste druk september 2021 | Hardcover, 416 pagina’s, met kleurenfoto’s | prijs €35,-

 

FOLLOW ME